Astrologie maakt geen onderscheid tussen ‘man’ en ‘vrouw’, wel tussen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Een man kan erg vrouwelijk zijn, terwijl een vrouw op haar beurt erg mannelijk kan zijn.


Van de twaalf dierenriemtekens worden de Water- en Aardetekens ‘vrouwelijk’ genoemd. Vuur- en Luchttekens worden ‘mannelijk’ genoemd.
Van de 12 hemellichamen die bij de dierenriemtekens horen zijn Maan (hoort bij Kreeft), Neptunus (hoort bij Vis) en Venus (hoort bij Weegschaal) uitgesproken vrouwelijk.
Wanneer die drie planeten een geboortehoroscoop domineren kan men zeggen dat die persoon een ‘vrouwelijk’ karakter heeft.


Men seksuele geaardheid heeft dat alles niets te maken. Een vrouwelijke man is niet per definitie homoseksueel, zoals een mannelijke vrouw ook helemaal niet lesbisch hoeft te zijn.
De seksuele geaardheid van iemand valt daarom ook niet af te lezen uit een horoscoop. Wanneer homoseksuelen zichzelf identificeren met ‘vrouwelijkheid in het algemeen’ (denk aan ‘Roze Zaterdag’ – de kleur ‘roze’ zou vrouwelijk zijn..) dan moet die houding een vooroordeel genoemd worden.
Je hebt verwijfde homomannen, maar er zijn ook machomannen die zich richten op die vormen van seksueel gedrag die hun machoverlangens kunnen bevredigen. Pim Fortuyn bijvoorbeeld werd vaak met alleen een onderbroek aan aangetroffen in SM- en Dark-Room etablissementen, liefdeloze oorden waar een vrouwelijk mens alleen maar de rol van hoer, slet en slaaf mag spelen, rollen die volstrekt geen rekening houden met het vrouwelijke verlangen naar liefde, warmte, zorgzaamheid en tederheid.

Beatrix en Margriet

marg-bea2

De astrologische tegenstelling ‘mannelijk-vrouwelijk’ wordt zichtbaar wanneer we de horoscopen van de prinsessen Beatrix en Margriet met elkaar gaan vergelijken.
De horoscoop van Margriet wordt gedomineerd door de tekens Steenbok (Zonneteken), Kreeft (Maan), Weegschaal (ascendant) en opnieuw Kreeft (op huis 10).
Beatrix is een Waterman – een teken dat anarchisme aanmoedigt in een mens – maar in haar uiterlijk gedrag laat ze zelden een rebels gezicht zien. Wie de foto’s van het stel bekijkt ziet een vrouwelijke uitstraling van Margriet, terwijl Beatrix een erg mannelijk-statige indruk maakt, een masker als het ware dat met wordt opgebouwd met behulp van zware, ouderwets ogen mantels en mannelijke, bonkig opgebouwde hoeden, die het vrouwelijke etiket ‘haute couture’ nauwelijks verdienen.
Die zwaarte wordt in de horoscoop aangegeven door de dierenriemtekens Ram (met de daarbij behorende planeet Mars) en Steenbok (met Saturnus).
Ascendant staat in Ram, Steenbok staat op huis 10 en de planeten Mars en Saturnus staan in het ascendanthuis.
Zo iemand wil geen ‘vrouwtje’ zijn, maar een dominante mannelijke figuur: een ‘Majesteit’…

margriet-beatrixJuliana was in zeker opzicht de rebel die Beatrix (met haar sterke Waterman-invloed) had kunnen zijn. Juliana werd kwaad wanneer mensen haar ouderwets noemden. En wanneer je kijkt naar haar gedrag dan moet je haar gelijk geven.
In de jaren vijftig introduceerde de hoogleraar Quispel in Nederland de ‘gnosis’, een religieus-spirituele beweging die ten grondslag ligt aan wat wij ‘het christelijke denken’ noemen. Hij werd daarbij gesteund door Juliana.
De gnosis kent geen vergoddelijke leiders en messiassen. Er is weliswaar een verlosserfiguur, maar dat is een doodgewoon mens die het als zijn taak ziet de verstarde wereld van het kleinburgerlijke vooroordeel aan stukken te breken. Niks geen ‘echte mannen’ en ‘echte vrouwen’ dus, maar erkenning van alles wat in je schuilgaat, ook wanneer daar sterke vrouwelijke gevoelens en verlangens bij horen.
Het door Quispel ontdekte THOMAS-evangelie laat duidelijk zien dat de kern van het gnostische denken overwinning van niet-rationele tegenstellingen is: holisme (alles in jezelf erkennen) wordt tegenover dualiteit (projectie van eigenschappen in de totaal vreemde ander) geplaatst.
Beatrix heeft nooit enige interesse getoond voor het gnosticisme. Waar haar man (Claus) de zwaarte van zich af probeerde te gooien via het demonstratief wegwerpen van zijn stropdas…, daar luisterde Beatrix naar de preken van haar huisdominee, een zeer christelijke man, die niet het geringste vleugje spirituele rebellie in andere mensen wist op te roepen.

Wie zich met astrologie bezig houdt moet zich daarom goed realiseren dat de invloed van het Zonneteken volledig overschaduwd kan worden door de aan de geboortetijd ontleende astrologische invloeden (ascendant=huis 1 en medium coeli=huis 10).

De vrouwelijkheid van Margriet kwam in het verleden tot uiting in haar keuze voor een zorgzaam beroep. Niks geen majesteitelijk (wan)gedrag, maar een fleurig verpleegsterskapje dat bescheidenheid en zorgzaamheid uitstraalde.
Een majesteit is nooit bescheiden. Zij zorgt niet, nee, zij wordt verzorgd, en het is dat majesteitelijke denken dat een einde maakte aan de wat flodderige jaren 60 en 70. Want (toeval of geen toeval) met de inhuldiging van Beatrix als koningin in 1980 werd de start ingezet van wat later ‘de nieuwe zakelijkheid’ werd genoemd: De mens is er voor de zakenman, de ondernemer en de majesteit…

Web-Info: Prinses Margriet en het Rode Kruis


Margriet8Prinses Margriet is actief betrokken bij het werk van het Rode Kruis. Het helpen van kwetsbare mensen ligt de prinses na aan het hart.
“Toen ik na mijn studie een jaar vrijwilligerswerk wilde doen, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde mij nuttig maken en kennis opdoen. Na enig zoekwerk bleek dat het Rode Kruis dat mogelijk kon maken. Ik deed een opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas en liep stages bij het Rode Kruis.” … “Ik heb voor verschillende vakantieprojecten (van het Rode Kruis, red.) gewerkt. Maar aan de tochten op het schip de J. Henry Dunant boot bewaar ik hele speciale herinneringen. Er heerst een heel aparte sfeer. Deze mensen zijn er echt een week uit en genieten daar intens van.”
Na haar actieve rol als vrijwillig verpleegster is ze in 1987 benoemd tot vice-voorzitter van het Rode Kruis. Vanuit deze functie bezoekt ze meerdere ramp- en oorlogsgebieden.
Haar betrokkenheid bij de slachtoffers siert haar. “Als je daar niet bij ontroerd raakt… Ik vroeg later ook aan de journalist die mee was of hij daar geen last van had. Hij maakt hetzelfde mee, hij filmt hetzelfde. Hij zei dat hij een scherm om zich heen had getrokken, ik kan dat niet.”

Over AstroLogicus

Geboren in Zwolle. ZON in Steenbok, MAAN in Maagd, Ascendant in Weegschaal. Eigen website : www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s