Marco van Basten werd op 31 oktober 1964 om drie uur ’s middags geboren in de Surinamestraat te Utrecht.
Op dat moment bevindt de Zon zich in het felle teken SCHORPIOEN (grote emotionaliteit gekoppeld aan dierlijk-erotische kracht), de MAAN in het intellectueel-afstandelijke teken MAAGD en de ascendant in het zachte, kwetsbare en dienstbare teken VIS.


 
basten-hor1

Ascendant Vissen: de mediamieke, de dromer

Algemeen: Men reageert snel op uiterlijke omstandigheden, is snel van streek in een treurige omgeving en uitbundig wanneer de vrienden ook vrolijk zijn. De houding in een onbekende sfeer doet denken aan het zwemmen van een vis in het water.

Sterkte: groot inlevingsvermogen. Inlevende fijngevoeligheid en zekere instincten als van een slaapwandelaar. Geeft zich over en is meelevend, hulpvaardig, flexibel en inschikkelijk. Idealistisch en dromerig. Artistiek aangelegd.

Problematiek: de overgevoelige. Hypersensibel, grote problemen met afgrenzen, onzelfzuchtigheid, die op een prijsgeven van zichzelf neerkomt. Onrealistisch, kinderlijk geloof in wonderen. Leeft als in een trance en wil in geen geval gewekt worden. Angstig, humeurig, gemakkelijk onder de indruk. Onkritische (esoterische) dweperij. Zelfmedelijden. Neigt naar de offerrol.

Zon in Schorpioen

Hier heerst de planeet Pluto, die net als de planeet Mars, een grote mate van agressiviteit aan het karakter kan geven.
Het vuurteken Ram (beheerst door Mars) is echter vurig en impulsief, terwijl het waterteken Schorpioen veelal koud en berekenend is. De Ram valt aan, de Schorpioen verdedigt zich: het liefst door een tegenaanval.
Voor beiden is de wereld een slagveld en de ander de tegenstander die men overwinnen moet.
De kracht en de energie van de Schorpioen is waarschijnlijkst het sterkst van de hele dierenriem.
Die kracht is niet altijd positief gericht. Vaak leidt ze tot een bijna onmenselijke gevoelloosheid ten opzichte van anderen. Alleen de eigen rechten tellen en men gebruikt zijn kracht alleen om de eigen zin door te drijven. De negatief ingestelde Schorpioen is een egoïst van het zuiverste water.
Hij is tot alles in staat, zowel tot het hoogste als het laagste. Haten kan hij als geen ander en zelfs de troost, die hij voor het lijden van een ander kan opbrengen, is een min of meer goedmoedige spot of een onbehaaglijk zwijgen.

basten-dubbel1

De twee foto’s van Marco van Basten hierboven laten zien dat de tekens Vis en Schorpioen in volwassen mensen volledig van elkaar gescheiden kunnen worden. Waar Schorpioenkinderen heel lief en teder durven te zijn, daar bouwt de volwassen Schorpioen vaak een masker van ongenaakbaarheid op (foto 1).
Op latere leeftijd verliest de Schorpioen zijn dierlijke kracht en in dat geval zie je dat de zachtere kanten van het karakter weer naar voren komen (foto 2).

Biografie

Marco van Basten groeide op in de wijk Oog in Al als jongste van drie kinderen met zijn zus Carla en broer Stanley.
Van Basten bracht zijn lagere schooltijd door op de St. Dominicusschool en behaalde daarna zijn HAVO-diploma aan het Niels Stensen College in Utrecht. Naast voetballen speelde Van Basten in zijn jeugd ook tafeltennis, deed hij aan schoonspringen en speelde hij piano.

Het karakter van Van Basten werd sterk beïnvloed door een paar traumatische gebeurtenissen in zijn leven. Op jonge leeftijd zag hij zijn vriendje Jopie in Maarssen door het ijs zakken. Hij deed er van alles aan om hem te helpen, maar de hulp kwam te laat en hij zag Jopie voor zijn ogen verdrinken. Van Basten heeft hier nooit met iemand over willen praten.
Daarnaast werd zijn moeder op 16 oktober 1985 getroffen door een herseninfarct, toen hij een WK-kwalificatiewedstrijd tegen België afwerkte. Leny werd opgenomen in het ziekenhuis, waar ze twee weken later ook nog een hartinfarct kreeg.
Van Basten werd behoorlijk aangegrepen door de toestand van zijn moeder en besloot na deze gebeurtenis het ouderlijk huis te verlaten. In het openbaar sprak hij nooit over de situatie maar zijn houding tegenover de buitenwereld veranderde.
De spits was tegenover de media nooit erg open geweest maar deze gebeurtenis maakte hem nog afstandelijker en zakelijker. Over voetbal wilde hij best praten, maar de rest bleef privé…

Na zijn gedwongen afscheid in 1995 hield Van Basten zich lang afzijdig van de voetbalwereld. In 2001 besloot Van Basten de cursus Coach Betaald Voetbal te gaan volgen. Op 9 mei 2003 slaagde Van Basten voor de cursus en kon hij aan de slag als hoofdtrainer

In april 2014 maakte AZ bekend een akkoord te hebben met Van Basten over een contract van juli 2014 tot juli 2016 als hoofdtrainer in Alkmaar. Kort na de start van het seizoen meldde Van Basten zich ziek met hartkloppingen. Hierop nam Pastoor tijdelijk het hoofdtrainerschap op zich.[168] Toen Van Basten terugkeerde op 16 september werd in eerste instantie besloten om de rollen om te draaien, zodat Pastoor hoofdcoach zou blijven, terwijl Van Basten de functie van assistent zou gaan vervullen.
Van Basten verklaarde daarbij dat hij waarschijnlijk nooit meer als hoofdcoach zou werken in het betaald voetbal.

Van Basten: ‘Ik voel me veel beter, ik was te zenuwachtig’
Voetbal International, 21-10-2014

Marco van Basten is blij dat hij een stap terug heeft gedaan bij AZ. Hij voelt zich meer op zijn gemak in zijn nieuwe rol van assistent-trainer. ‘Ik voel me nu veel beter, rustiger en heb minder last van de verantwoordelijkheid die ik altijd had’, vertelt hij.
‘Een paar jaar geleden dacht ik altijd dat ik hoofdtrainer wilde worden van een eerste elftal van een club’, vervolgt Van Basten in een interview met Sky Italia. ‘Daar ben ik op terug gekomen nu ik assistent ben geworden.’

Fysieke problemen noopten hem om terug te treden als hoofdcoach van AZ. ‘Ik sliep niet lekker en dat had weer verschillende fysieke problemen tot gevolg. Het was niet te wijten aan mijn hart dat ik terug moest treden, ik was gewoon te zenuwachtig.’
‘Het leven van een hoofdcoach is gecompliceerd, moeilijk en stressvol. In het veld kon ik omgaan met de adrenaline, als manager was dat moeilijker. Je kunt niet zeggen dat een goede speler ook altijd een goede trainer zal zijn.’
Ik ben altijd een emotioneel persoon geweest en als je op den duur moeilijk slaapt door je werk, dan duren de dagen ook nog extra lang’, stelt hij. ‘Maar je leeft maar een keer en iedereen probeert er toch het beste van te maken.’

Van Basten stelde dat hij al eerder vergelijkbare klachten had door de stress die het voetbaltrainerschap met zich meebracht. “Ik ging ervan uit dat dat met meer ervaring wel minder zou worden.” Ook nam Van Basten cursussen om met de stress om te leren gaan. Enkele weken geleden werd die hem toch weer te veel. “Zo erg dat ik het niet meer kon opbrengen om te gaan werken.” (OJ september 2014)

Na zijn rol als assistent bij AZ keert Van Basten terug naar waar hij zijn echte trainerscarrière begon: de KNVB. Nu echter niet als bondscoach, maar als assistent van keuzeheer Blind. De voormalig Wereldvoetballer van het Jaar neemt daar genoegen mee en wil vooral plezier in zijn werk hebben.

Over AstroLogicus

Geboren in Zwolle. ZON in Steenbok, MAAN in Maagd, Ascendant in Weegschaal. Eigen website : www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s