In een vorig blogje (de twee gezichten van Marco van Basten) werd al gewezen op het vreemde feit dat mensen verschillende, soms tegenstrijdige persoonlijkheden in zichzelf kunnen herbergen.

Dat verschijnsel kan op zichzelf geen kwaad, wanneer er een regelende, autonome instantie binnen een mens aanwezig zou zijn die de boel bij elkaar houdt. In oude wijsheidsleren spreekt men over ‘het eigen huis op orde brengen’.
In de oudheid wist men heel goed dat mensen veelal chaotische wezens zijn die in veel gevallen niet weten wat ze aan het doen zijn.
Bekend is de uitspraak van Jezus aan het kruis die God vraagt de mensen te vergeven omdat ze niet weten wat ze doen. Elders in het evangelie wordt gesproken over blinden die andere blinden leiden naar een diepe put.
‘Niet weten wat je doet’, kan daarom gezien worden als de ontkenning van een morele wereld, waarin mensen geweten ontwikkelen, d.w.z.: inzicht in het eigen gedrag verkrijgen, zodat er gewetensvolle keuzes gemaakt kunnen worden.
Spiritualiteit is dus niet zomaar wat duister geklungel met wierookvaatjes en bid- of mediteermatjes, maar simpelweg leren hoe je een moreel mens kunt worden, iemand die in staat is orde te scheppen in een wereld waarin mensen die niet weten wat ze doen de chaos verdedigen.

ratelband-vuurIn dit astrologieblogje bekijken we de horoscoop van EMILE RATELBAND.
Emile moest een tijdje geleden voor de rechter verschijnen vanwege ‘mishandeling’ van een van zijn ex-vrouwen. De Telegraaf van 15 september 2015 besteedt er uitgebreid aandacht aan:

“Talloze tapes ontmaskeren Ratelband!” “Naar buiten toe een charmante verschijning, maar achter de schermen een niemand ontziende psychopaat.” Niet alleen zijn ex-vrouw bezit banden, zo vertelt de Telegraaf ons, maar ook Ratelband-biograaf Henk Verhaeren. “Hij heeft tapes in zijn bezit met daarop het harde bewijs van Ratelbands vrouwonvriendelijkheid. Ratelband vertelt daarop vol trots over zijn minachting voor vrouwen…”

Fragment 304, Ratelbandtapes: “Dit weekend zou ik de kinderen krijgen. Maar het is geëscaleerd. De politie stond op de stoep.. Moon had de politie gebeld en gezegd dat ik haar geslagen had… Een agent pakte me beet. ‘Blijf met je poten van me af’, zei ik. Ik rukte mezelf los. ‘Jij hebt je vrouw geslagen. Dat is nou al de zevende keer dat we komen.’ ‘Ja, dat moet jij weten klootzak’, zei ik tegen de agent… Ze konden niet hardmaken dat ik haar geslagen had. Ze lieten me vrij..”
Fragment 349, Ratelbandtapes: “Wat een gekloot thuis, allemaal gezeik met Moon… Mijn portemonnee afdragen en nog een grote smoel krijgen ook. En neuken willen ze niet. Dan zeg je: ‘Ik heb al drie maanden niet geneukt’, en dan hebben ze pijn inde rug of zo.. die wijven doen het er gewoon om.. het zijn gewoon hoeren, jongen… Maar ze kunnen hun eigen vreten niet verdienen en daarom komen ze toch weer terug…”

Ratelband heeft voor zijn aversie voor vrouwen een psychologische verklaring: “Mijn moeder verzorgde mij niet. Ze raakte mij nooit aan. Ik liep rond in vieze kleren en ik stonk… Mama was niet lief. Mama was een secreet…”

ratelband11

Het horoscoopplaatje hierboven laat zien dat het karakter van Emile Ratelband bepaald wordt door de drie WATER-tekens VIS, KREEFT en SCHORPIOEN (hetgeen betekent dat hij een uiterst emotioneel mens is) en door het VUUR-teken LEEUW (charmant, maar ook ijdel, bazig en opportunistisch).

De Zon staat in het teken VIS, de Maan in het teken Leeuw en dominant geplaatst in huis 10, de ascendant in het teken Schorpioen en de heerser ervan, PLUTO, dominant geplaatst in huis 10.
(De witgekleurde huizen, 1 en 10, hebben grote invloed op het karakter, de geelgekleurde huizen zijn de partner- en vriendenhuizen).

De tekens Vis en Kreeft geven een liefhebbend, zorgzaam karakter (volgens zijn ex-vrouw kan Emile Ratelband ook heel lief en zorgzaam zijn), en ze geven tegelijkertijd een sterk verlangen naar liefde en zorg.
Wat dat betreft is het begrijpelijk dat Emile zijn moeder verafschuwt omdat zij hem (naar zijn zeggen) verwaarloosde. Dat die afschuw omgeslagen is in blinde haat kan verklaard worden door de sterke invloed van het wraakzuchtige teken Schorpioen.
Schorpioen is weliswaar een Waterteken, in staat dus diep en intens te voelen, maar wanneer de gevoelens gekwetst worden dan kunnen alle gevoelens van medelijden weggedrukt worden en bestaat er alleen nog maar de neiging wraak te nemen, soms blind, maar soms ook vanuit de panische angst opnieuw door anderen gekwetst te worden.

Obsceen taalgebruik (gebruik maken van schuttingwoorden en verwijzingen naar geslachtsdelen) is onlosmakelijk verbonden met de planeet Pluto (heerser van Schorpioen).
“Ik zal je naaien. Ik word genaaid. Loop naar de hel. Eeuwig zal je branden. Gore lul. Vieze klootzak. Matennaaier…”, het zijn allemaal worden die thuishoren in het vocabulaire van de Schorpioenmens. Het gebruik van die woorden verwijst daarom niet automatisch naar vrouwenhaat. Het wijst er wel op dat de invloed van de zachte tekens Kreeft en Vis minder sterk is dan de invloed van het bazige teken Leeuw en het dwingerige en wraakzuchtige teken Schorpioen.

De les die je uit dit verhaal kunt trekken is dat een beroerde opvoeding het complexe geheel aan naast elkaar bestaande persoonlijkheden in de mens aan stukken kan slaan. Waar kinderen aanvankelijk volledige mensen zijn, daar kan door verwaarlozing en misbruik een schizofrenerend effect optreden. Stukjes van het geheel gaan een eigen leven leiden en kunnen in het verborgene een chaotische, moraalloze wereld scheppen, juist omdat de volwassen mens zijn kinderlijke volledigheid verloren heeft.

 

Over AstroLogicus

Geboren in Zwolle. ZON in Steenbok, MAAN in Maagd, Ascendant in Weegschaal. Eigen website : www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s