Hannah Arendt:
“Je hebt het recht rechten voor jezelf te eisen”

Kenmerk van mensen met een totalitair ingesteld karakter is altijd dat zij in mensen die miet bereid zijn een slaaf te zijn binnen hun als ‘absoluut goed’ of ‘uiterst gaaf’ beschouwde wereldje in de hoek van ‘de slechte mensen’ te plaatsen.
Totalitair betekent in wezen weinig meer dan ‘die man of die vrouw is een bazig secreet die met niemand rekening wil houden en steeds zijn of haar eigen zin door wil drijven’. Als je ‘ja en amen’ roept ben je goed. Zeg je ‘val maar dood met je dwingelandij’ dan ben je slecht.
Astrologen vertalen die simpele, banale eigenschappen in hele gewone termen. Binnen hun symbolenwereld zijn er een aantal tekens die onverdraagzaam gedrag in de hand werken:

Het Vuurteken Ram bijvoorbeeld, een teken dat heel actief kan maken en daarom weinig begrip kan opbrengen voor mensen die de boel vertragen: luie mensen, twijfelende en denkende mensen, mensen die voordat ze iets doen eerst willen weten waarom ze het moeten doen… Het teken Ram wordt geregeerd door de planeet Mars.
Een ander teken dat heel ongeduldig en onverdraagzaam kan maken is het Waterteken Schorpioen, met als heersende planeet Pluto. Dat teken geeft altijd de neiging de eigen zin door te drijven en ze haten mensen die dat gedrag asociaal noemen. Zo had de schrijver Wim F. Hermans (Maan in Leeuw, ascendant Schorpioen) een hekel aan zijn moeder, die hem steeds op de vingers tikte en hem vermanend toesprak met zinsneden als ‘Moeten en dwang is kindergezang’. Een sta in de weg dus, dat nare mens, eentje die je uit je wereld dient te verwijderen.
Een teken dat ook heel bazig kan maken is het Vuurteken Leeuw. De Leeuw staat voor glans, glorie, status, eer en positief denken, zodat alles wat somber, zwaar en pessimistisch kan maken al snel de eigen wereld wordt uitgewerkt.
Het zijn dus tekens die (in hun negatieve vorm) streven naar het scheppen van een wereld waaruit lastige, vragen stellende en rechten opeisende mensen worden verwijderd. Niks pluraliteit of diversiteit of mensen rechten geven. Alleen diegenen rechten geven die gehoorzaam zijn.

Het zal duidelijk zijn dat onverdraagzame mensen die samen een eigen groep of een eigen natie in het leven roepen er geen belang bij hebben die nieuw te scheppen entiteit te laten besturen door lastige mensen, mensen die stellen dat je in een vrije samenleving het recht hebt ongehoorzaam te zijn.
En dat is precies wat de onafhankelijke filosoof Hannah Arendt doet wanneer zij stelt dat iedereen het recht bezit rechten voor zichzelf op te eisen. Niet jezelf in de hoek van de kneusjes, de lastigen en de ziekelijken laten drukken, maar de stelling verdedigen dat de wereld niet het bezit is van de bazige luitjes met een grote, brutale bek.

Zoals het plaatje laat zien wordt de horoscoop van Hannah Arendt gedomineerd door tekens die geen bazig, opschepperig en dwingerig gedrag in de hand werken:
Zon in het harmonische teken Weegschaal, Maan in het redelijke teken Maagd, Ascendant in het intellectuele teken Tweeling (het teken van de ongelovige Thomas), en de tekens Vis (vergeving, begrip) en Steenbok (vaderlijk gezag) als heersers van het sociale- of beroepshuis (10) dat aangeeft hoe je jezelf het liefst opstelt in de buitenwereld.

Hannah Arendt voelde zich niet verwant met zionisten die kozen voor de weg van de fascistische Messias (de machtige, koninklijke strijder die alle vijanden van Israël dient te vernietigen).
In het jaar 1948 waarschuwde zij al voor het rechtse Likoed-denken dat volgens haar een kopie was van het rechts-fascistische denken dat Europa jarenlang in zijn knellende greep had gehouden. Het zijn die messianisten, mensen die zichzelf een goddelijke status toe eigenen, die momenteel de staat Israël een fascistisch karakter geven.

Links naar mijn Midden-Oosten website:

Hannah Arendt’s Vision of Israel

Don’t create monsters – the evil is in ourselves
How Hannah Arendt Was Labeled an “Enemy of Israel”

Israel’s biggest enemy is Israel itself
By Ramzy Baroud, April 25, 2018

 

Advertentie

Over AstroLogicus

Geboren in Zwolle. ZON in Steenbok, MAAN in Maagd, Ascendant in Weegschaal. Eigen website : www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s